Dkp Sac, sıcak haddelenmiş yassı çeliğe ısıl işlem uygulanması ile elde edilen ürünlerdir. Şekilleri rulo ve sac olarak iki kategoriden oluşmaktadır. Bununn sebebi kullanım alanlarının farklı olmasından kaynaklanmaktadır. Dkp sacların kalınlığı 0,25 -2,00 mm arasında değişiklik göstermektedir.
Galvanizli Sac ise iki tarafı çinko kaplı karbon çelik ürünlerdir. Dkp Sac ile Galvanizli Sac arasındaki fark tamamen çelik yapısından kaynaklanmaktadır. Dkp saclarda çeliğe ısıl işlem uygulanırken, galvanizli olanlarda sıcak daldırma işlemi gerçekleştirilmektedir. Sıcak daldırma galvaniz, 460 derece sıcaklıkta eritilen ve çinko banyosundan geçirilen demir veya çeliğin, çinko tabakası ile kaplanması işlemidir. Dkp Sac ile Galvanizli Sac arasındaki fark tam olarak budur. Galvanizli saclar, pas direncinin gerekli olduğu durumlarda sıkça kullanılmaktadır. Dayanıklı yapısı, çevre dostu oluşu, hafif ve yüksek mukavemetli olması yönü en belirgin özelliklerindendir.
Dkp Sac Ve Galvanizli Sacın Kullanım Alanları
Galvanizli sac, bütün sac çeşitlerinin bünyesinde olmakla beraber otomotiv sektöründe kullanılmaktadır. Aynı zamanda gerekli olduğunda havalandırma sistemlerindeki HVAC sistemlerinde de tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra elektrik kutularında ve prefabrik yapılarda kullanım alanı oldukça geniştir. Galvanizli saclar, uygun koşullar mevcut olduğunda çatı ürünü olarak da kullanılmakla beraber çocuk oyun alanı ekipmanlarının üretiminde de sıkça tercih edilmektedir.
Dkp saclar kullanım alanı bazında oldukça geniş bir konumda yer alıyor. Otomotiv sektörü, dayanıklı ev aletlerinin üretiminde, derinlemesine eğirme gerektiren parça imalatlarında ve yüksek dayanıklılık gerektiren endüstriler gibi birçok sektörde kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra, besin değeri kaybına sebebiyet vermeyen mutfak araç gereçlerinde, beyaz eşya üretiminde ve ofis mobilyalarında da sıklıkla tercih edilmektedir. Kullanım alanı odağında Dkp Sac ile Galvanizli Sac arasındaki fark ortaya çıkmaktadır.
Saclarda Karaca Metal Ayrıcalığı
Karaca Mtal, sac ürünlerinde dilediğiniz ölçü ve ebatlarda üretim gerçekleştirmektedir. Yüksek kalite odağında dayanıklı ürünlere imza atarak, her ihtiyacınıza yanıt bulmaktadır. Verilen siparişlerin tam zamanında teslimatını gerçekleştirmektedir. Müşteri odaklı ürün süreci ve tasarım çözümleri ile rakiplerinin arasından sıyrılarak bir adım öne geçmektedir
Galvaniz Sac Nedir?
Metal sacların herhangi bir şekilde paslanma, korozyonla karşı karşıya kalmaması için çinko ile kaplama yapılması halinde uygulanan işlemler galvaniz sac olarak tanımlanır. Sac türleri arasında birçok tür bulunsa da galvaniz, ıslak veya nemli zeminlere monte edilmesiyle beraber metalin korozyon uğramaması gibi özelliği olması sayesinde uzun ömürlü kullanım imkanı sağlar.
Çinko kaplama yapılan galvaniz sac ürünler, birbirinden farklı olumsuz süreçlerle ilgili sacların paslanmasını önlemek adına üretilmektedir. Bu sayede metal yapısını bozacak birçok alanlarda da yaygın şekilde kullanımı bulunur. Müşteri taleplerine uygun şekilde birbirinden farklı standart, rulo olarak ya da benzer boyutlarda kaplama işleminin yapıldığı bu ürünlerde birçok kullanım alanı da bulunmaktadır.
Günümüzde birbirinden farklı galvanizli sacların olmasıyla beraber teknik özellikleri birbirinden ayrılmakta, özelliğine göre değişmektedir. Rulo, standart veya istenen ölülerde üretimi yapıldığı gibi birçok özellikli şekilde galvanizli sac modelleri bulunur.
Galvaniz Sac Özellikleri
Pek çok özelliği bulunan galvanizli sac modellerinin ilk öncelikle nemli ortamlarda kullanımı yaygındır. Çünkü bu metaller, pek çok ıslak veya nemli ortamlarda kullanıldığında korozyona uğramaktadır. Galvanizli kaplama yapılması sayesinde bu demirler, ömrü uzamakta ve işlevini kaybetmemesi için saca galvaniz giydirilerek bu şekilde ürünün direncin arttırılır. Böylelikle hem işlevli hem de sorunsuz şekilde kullanım imkânı sağlanmış olur.
Birçok açıdan uzun ve dayanıklı kullanım ortamı yaratmak adına dış yüzey, çinko ile kaplanan bu galvanizli sac modellerinde uzun süre kullanım imkanı sağlanır. Birçok açıdan riskli bir kullanım olan saclarla ilgili olarak neme maruz kalmalarıyla beraber çoğunlukla pas tutmaktadır. Bunu önlemek için galvaniz aşaması, elverişli şekilde korozyona dayanıklılığın elde edilmesini sağlar. Sacın korozyona dayanıklı oluşu sayesinde sutaşıma setlerinde, yer altı alanlarında ve nem karşısında dayanıklı olabilirliği aranan birçok alanda saklama – korunma açısından da kullanım avantajlı elde edilmektedir.
Pek çok avantajı bulunması gibi farklı bir açıdan bakıldığında da ekonomik anlamda da kolaylık ve uygun fiyatlı imkan sunan galvanizli sac malzemesinden faydalanabilirsiniz. Direnci arttırma ve ömrü uzatması gibi özellikleriyle beraber uygun fiyat aralığında sizlerde bu malzemeden yararlanabilirsiniz. Ekonomik çözüm noktasında sizlerde galvaniz sac fiyatları noktasında en uygun fiyatlardan faydalanabilirsiniz.
Teknik özellikleriyle birlikte de birbirinden farklı açılarda bu galvaniz sac modellerinde faydalanmak mümkün olmaktadır. Şekillendirilebilir olması konusunda galvanizli sac modellerinde kolay şekillendirme yapılır, ekstra derin çekilebilir – bükme işlemlerinin yapılabilmesi sayesinde de ideal bir malzeme olarak kullanımı da bulunmaktadır.
Kaynak yapabilir olması gibi özelliği sayesinde de galvaniz sac teknik özellikleriyle beraber kaynak yapma süreçlerinde de bu ürünü kullanmak mümkündür. Kaynak yapılabilir her alanda galvanizli sac kullanmanın yararlarından faydalanabilirsiniz.
Galvaniz Sac Kaynak Olur Mu?
Galvaniz malzemesi, kaynak yapılabilme özelliğine sahip olduğundan birçok farklı kaynak yöntemiyle kaynaklanabilir. Örtülü elektrod, gaz altı ve karbon kaynağı yöntemleriyle galvaniz saclara kaynak yapılabilir. Örtülü elektrod kaynağı yöntemiyle yapılan kaynaklarda en büyük elektrod türü kullanılmalıdır, aksi takdirde galvaniz sac üzerindeki kaplamada gözenekler ve çatlaklar oluşabilir. Elektroda verilen salınım hareketi ile galvaniz sac üzerindeki kaplamada bulunan çinkoyu buharlaştırarak gözenek ve çatlaklara sebep olmadan kaynak yapılabilir. Bu yöntemde etrafa sıçrayan şeyler çok fazla olduğundan, bu sıçramayı önleyen spreyler kullanılabilir. Galvanizli sac kaynağında ve kesiminde zehirleyici gaz ortaya çıktığından, yeterli havalandırmanın yapıldığı bol oksijenli ortamlarda bu işlem yapılmalıdır.
Gaz altı kaynak yönteminde yanmanın önlenmesi önemlidir. Kaynak esnasında bunun yaşanmaması için dik hareketlerle işlem uygulanmalıdır. %80 argon, %20 karbondioksit gazı karışımıyla yapılan gaz altı kaynak işleminde de gözenek ve çatlaklanmalar yaşanabilir. Kaynak esnasında sıçramaların yaşanmaması için güç kaynağının ayarlanması yapılabilir.
Karbon kaynağında ise karbon arkı ve silikon bronz telle kaynaklandırma işlemi yapılır. Galvanizli saclar için bu kaynak yöntemi benimsendiyse, karbon elektrodlarının daha konik olması gerekir. Standart elektrot uçlarının sivriltilmesiyle konik uçlar elde edilebilir. Silikon bronz telde bulunan kalay kaplama, aşınmaya olan direnci arttırır. Kaynak yapılırken kalay kaplama erir ve galvaniz sacla aralarında yeni bir kaplama oluşur. Bu kaynak yönteminde korozyona olan direnç fazladır.