İsmi mucidi olan Luigi Galvani’den gelen galvaniz kabaca, çeliğin 450 – 455 derecede erimiş çinkonun içine daldırılarak kaplanması işlemine verilen addır. Genellikle kullanılan sıcak daldırma yöntemine bağlı olarak anlatmak gerekirse; çinko, demirle kuvvetli bir şekilde bağlar oluşturarak üç fazlı bir tabaka meydana getirir ve bu ürünün dayanıklılığına dayanıklık kattığı gibi ürünün oksijenle temasını da engelleyerek pek çok açıdan faydalı olur.
Dayanıklılığa olan katkısının yanında bu işlem, özellikle paslanmaya karşı metalin ömrünün her türlü uzamasını sağlamak amacıyla yapılmaktadır. Bunun yanında galvaniz edilmiş metale kromat kaplanırsa metalin ömrünün daha da artacağı bilinmelidir.
Galvaniz işleminden sonra dikkat edilmesi gerekenler ise, galvanizin mikron değeri, malzemeye yapışkanlığındaki uygunluğu, deliklerindeki çapaklar, birbirine yapışmış malzemeler, kül yapışması ve beyaz paslardır. Aynı zamanda demir malzeme kesinlikle galvanizlenmeye uygun şekilde tasarlanmalıdır. Çinko giriş deliklerinin ve basınç çıkış deliklerinin özellikle içi boş malzemelerde oldukça önem taşıdığını belirtebiliriz.
Galvanizin İşleme Süreci
- Yağ alma
- Durulama
- Asitle dağlama
- Tekrar durulama
- Fluxlama
- Kurutma
- Daldırma
Bunların yanında, galvanizlenebilen bazı küçük parçaların olduğunu da akıldan çıkarmamak gerekir. Zincir galvanizi, ankraj galvanizi, profil galvanizi, sac galvanizi ve kaplama galvanizi gibi birçok malzemenin galvanizlenebileceğini bilmelisiniz.
Galvaniz Kaplama Nasıl Yapılır
İnce bir iş olan galvaniz kaplama, esasen yöntemlere göre iki şekilde yapılmaktadır. Bunlardan ilki elektro galvaniz kaplama iken ikincisi sıcak daldırma galvaniz ile yapılan kaplamadır. İkinci yöntem olan sıcak daldırma galvaniz yöntemi ile, çinko kaplamalar ile kaplanan metalin üzerinde oksidasyon önlenir ve metallerin ömrünün uzamasına olanak sağlanır.
Metalle teması halinde pasa, metalin dayanıksızlaşmasına ve görüntüsünün bozulmasına neden olan oksijenin bu şekilde engellenmesi hem teknik hem de görsel açıdan metale büyük fayda sağlamaktadır. Bu nedenle pastan korunmanın en iyi yolu galvaniz kaplamasıdır. Kaplanan çinkonun her yıl belli oranda azalıp yok olması sayesinde, buna bağlı olarak bu yöntem sonrasında metalin ömrü de kolayca tespit edilebilmektedir.
Şimdi az önce bahsettiğimiz iki galvanizleme yöntemine biraz daha detaylı bir şekilde göz atalım:
- Elektro Galvaniz Kaplama Yöntemi: Bu yöntem, elektrot dolu bir kazanın içine iki adet anot ve kanot elektrotu daldırılmasıyla gerçekleştirilir. Anot elektrotuna çinko bağlanırken, kanot elektrotuna kaplanacak malzeme bağlanır. Bu noktada çeşitli makine ve araçlar yardımıyla elektrik verilir, anottan kopartılan elektronun katodaki malzemeye bağlanması sağlanır. Bunu takiben yapılan pasivasyoın işlemi ile yeni kaplamanın kalıcı olması sağlanır. Unutulmamalıdır ki elektro galvaniz kapama yöntemi malzemenin özelliklerini değiştirmemektedir. Sıcak daldırma galvaniz kaplama işlemi içerisinde kaplamanın kalkma riski varken, bu yöntemde böyle bir risk kesinlikle bulunmamaktadır. Elektro galvanizde işlem saf çinko ile gerçekleştirilir.
- Sıcak Daldırma Galvaniz Yöntemi: Bu işlemde demir ve çelik ürünlerde daha ekonomik, daha uzun ömürlü ve kaliteli bir kaplama yöntemidir. Sıcak daldırma yönteminde galvanizle kaplanan malzemelerin ömrünün ortalama olarak 30 yıl arttığı bilinmektedir. Yüzey kaplama yöntemlerinde diğer yöntemlere kıyasla en çok kullanılan yöntemin sıcak daldırma galvanizleme yöntemi olduğunu ve sonrasında da hiçbir bakım gerektirmediğini de belirtmemiz gerekiyor. Sıcak daldırma galvaniz kaplama yönteminin en büyük handikaplarından bir tanesi kaynak yapılamaz bir durumda olmasıdır. Parçaların teker teker galvanizlenmesi ve demonte şekilde bu işleme tabi tutulması gerekmektedir.
Malzemeler galvanizle kaplandıktan sonra kalınlık ölçme cihazı yardımıyla durumları ölçülür ve testleri gerçekleştirilir. En kaliteli ve fiyat olarak uygun galvanizli ürünler için ürünlerimizi inceleyebilir ve bize ulaşarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.