Galvanizli borular ve demir borular, su ve gaz taşımak için günümüzde pek çok alanda aktif olarak kullanılan iki boru çeşidi olarak karşınıza çıkar. Demir boru da galvanizli borular gibi çelik materyaller kullanılarak yapılmıştır. Bu iki boru arasında dikkat çeken en önemli fark galvanizli boru çinko kaplamalar kullanılarak tasarlanırken, demir boru da böyle bir durumun söz konusu olmamasıdır. Buna bağlı olarak:
- Demir boru: Demir boruların bir diğer ismi çelik borulardır. Kaynaklardan gelen su ve gazı kullanıcılara uygun şekilde taşımak için kullanılan bu borular, işletme ve ev ortamında doğal ya da propan gaz tedariklerini iletmek amacıyla kullanılır. Demir borular kaplanmamış olduğu için, prensip olarak galvanizli borulardan daha farklıdır. Koyu renk seçenekleri, üretim sırasında yüzeyde meydana gelen demir oksitten oluşur. Demir borunun en önemli amacı ise ev ve işletmelere doğalgaz taşımaktır. Bu boru dikişsiz olarak üretilir. Bu durum ise onu gaz taşımak için daha güvenli ve güçlü hale getirmek için yeterlidir. Demir borular, galvanizli borulara göre yangın gibi afetlere karşı daha dayanıklı olduğu için yangın fıskiye sistemleri için de kullanıldığı görülür,
- Galvanizli boru: Galvanizli çelik borular ile çelik boru korozyon ihtimaline karşı daha dayanıklı hale getirmek için bir çinko malzeme ile kaplıdır. Buna bağlı olarak galvanizli boruların birincil kullanımı bina ve evlere su taşımaktır. Çinko materyal, ayrıca su hattını tıkama ihtimali olan mineral birikintilerinin birikmesinin önüne geçer. Galvanizli boru, çinko kaplamalı bir çelik boru olarak oldukça işlevseldir. Çinko, boruların yaşam beklentisini daha fazla artırır ve korozyon ya da mineral birikintilerine karşı daha dayanıklı olmasını sağlar. Özellikle su temin hatlarında aktif olarak kullanılan ve 30 yıldan fazladır evlerde tercih edilen bir sıhhi tesisat malzemesi olduğu söylenebilir. Bu boru gaz hatları için kullanıma uygun değildir. Çünkü çinko malzeme pullanmaya başladığında çizgileri zaman içerisinde tıkayabilir. Ancak bu borunun günümüzde birçok kullanım alanı vardır. Ayrıca dış mekân korkulukları söz konusu olduğunda, çitlerde, iskelelerde, kanalizasyon tesisatında ve çiftlik sulama işlemlerinde kullanıma uygundur. Ayrıca en iyi şekilde inşaat sektöründe kullanılır ve neredeyse 40 yıllık bir yaşam beklentisi mevcuttur.
Galvanizli borular, çinko kaplamaya daldırılan çelik borular olarak nitelendirilir. 1960 yılından önce inşaat sektöründe ortaya konulan evlerde galvanizli tesisat boruları çok yaygın bir şekilde tercih edilmekteydi. İcat edildiği ilk dönemde galvanizli boru, daha çok su temin hatları için kurşun boruya bir alternatif olarak kullanılırdı. Ancak günümüzde onlarca yıl suya maruz kalmanın, galvanizli boruların iç kısımlarının paslanmasına neden olabileceği öğrenilmiştir. Bu yüzden galvanizli boruların kullanım alanları oldukça değişmiştir.
Çelik borular, çinko malzemeye daldırıldığında galvanizlenmiş olur. Bu çinko kaplama, aslında zaman içerisinde borunun paslanmasının önüne geçer. Bununla beraber uzun yıllar boyunca kullanımdan sonra, söz konusu olan bu boruları içinde korozyon ve pas birikimi olarak farklı sorunlara neden olabilir. Evinizde ne tür boruların kullanıldığı konusunda emin olamadığında, bunu anlamanın birkaç yolu vardır. Boruların evin içinden geçtiği alanı bularak bu boruyu bir nikel ile çizebilirsiniz. Eğer boru yüzeyi bir kurşun renginde ise boru yüksel ihtimalle bakır malzemeden yapılmıştır. Galvanizli çelik borular ise çelik gri rengindedir. Plastik borular ise genel olarak siyah renklidir ve kelepçeler görünür olmalıdır. Galvanizli borular, kurulumu ilk yapıldığında nikel rengine benzer. Ancak zaman geçtikte galvanizli boru, bulunduğu alana bağlı olarak çok daha açık, mat ya da koru renkli görünebilir.
Galvanizli boruların ortalama olarak ömrü 40 ile 50 yıl arasında değişir. Besleme hatlarının galvaniz çelikten yapılmış olması suyu musluklara doğru iterek korozyona uğrayan borulara basınç uygulayan sabit su basıncını ortaya çıkarır. Dolayısıyla atık hatlar galvanizli çelikten yapıldığında, bu atık su sadece evden dışarı aktığı için üzerinde daha az bir baskı oluşur ve kullanım ömrü uzar.
Demir boru ise çelik malzemeden üretilen ve günümüzde birçok farklı endüstriyel alanda ve inşaat sektöründe kullanılan dayanıklı bir malzeme olarak kullanılır. Gaz, su ve diğer birçok maddenin taşınması için uygun bir malzeme olarak tercih edilen demir borular, yüksek basınca karşı dayanıklı olma kapasitesi ve uzun ömürlü kullanım konforu ile özellikle zorlu çevre şartlarına karşı güvenilir çözümler sunar. Özellikle doğalgaz dağıtımı ve su tesisatı gibi önemli sistemlerde, demir boruların sağlam yapısı kullanıcılar için birçok avantajı beraberinde getirir.
Özellikle kullanım alanlarına bağlı olarak farklı kalınlık ve boyutlarda üretilen demir borular, paslanmaya karşı dayanıklılığı artırmak için galvanizleme gibi özel kaplama işlemlerine tabi tutulabilir. Bu kaplamalar sayesinde boruların ömrünü daha fazla uzatmak ve korozyon riskini azaltmak mümkündür. Ayrıca bu sayede dış etkenlere karşı etkili koruma sağlanır. Demir borular, güvenli ve güçlü yapıları sayesinde özellikle altyapı projelerinde vazgeçilmez bir bileşen olarak hayatı kolaylaştırır.
Demir borular farklı endüstriyel alanlarda ve inşaat sektöründe kullanılan, güvenilir ve dayanıklı malzemelerdir. Demir boruların dikkat çeken özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Dayanıklılık: Demir borular, genel olarak yüksek karbonlu çelik ya da alaşımlı bir çelik malzeme kullanılarak üretilir. Bu malzemeler boruların darbe ya da fiziksel yüklere karşı daha fazla dayanıklı olmasını sağlar. Dayanıklı yapısı sayesinde demir boruların uzun yıllar boyunca sorunsuz şekilde kullanılması mümkündür. Bu dayanıklılık aslında değişim ya da bakım gibi ihtiyaçların en az seviyeye inmesini sağlar,
- Yüksek basınç dayanımı: Demir borular, kendi içerisinde farklı basınç sınıflarına göre üretilen işlevsel ürünlerdir. Bu sınıflar ile boruların taşınması mümkün olan maksimum basınç tespit edilir ve uygulama alanına göre seçim yapmak daha kolay hale gelir. Üretim aşaması sırasında demir borular farklı basınç testlerine tabi tutulur. Bu testler ile boruların belli başlı standartlara uygun olup olmadığı ve güvenli kullanım sağladığı doğrulanır,
- Korozyon direnci: Paslanmayı önlemek için demir borular, galvanizleme ya da daha farklı kaplama yöntemleriyle işlenmeye uygundur. Bu kaplamalar ile söz konusu demir boruların dış etkenlere karşı korunması daha kolay hale gelir. Kaplama ile demir boruların ömrü daha uzun olur ve korozyondan kaynaklı oluşma ihtimali olan sorunlar en az seviyeye çekilir. Bu özelliği özellikle agresif kimyasalların bulunduğu nemli ortamlar için çok önemlidir,
- Farklı kalınlık ve boyut: Demir borular, farklı kalınlık ve çap seçeneklerine bağlı olarak üretilebilir. Bu farklı projelerde ihtiyaç duyulan özelliklere bağlı olarak özelleştirilen boruların kullanılabilmesine olanak tanır. Ortaya çıkan bu çeşitlilik, boruların farklı uygulama alanlarına uyum sağlayabilmesini ve maksimum seviyede esneklik kazandırılmasını sağlar.
Demir borular, sahip olduğu geniş kullanım yelpazesi ile farklı endüstriyel alanlarda ve inşaat sektörü projelerinde kullanılan ürünlerdir. Özellikle şehir su şebekelerinde suyun dağıtımını daha rahat hale getirmek için bu ürünler tercih edilir. Sahip olduğu dayanıklılık, yüksek basınç dayanım kapasitesi bu boruların şebekelerde daha ideal bir seçim haline gelmesini sağlar. Ayrıca fabrika ve diğer tüm endüstriyel alanlarda suyun farklı alanlara sorunsuz şekilde iletilmesine yardımcı olur.
Doğalgazın daha güvenli bir şekilde iletilmesi için demir borular olmazsa olmazdır. Yüksek basınç dayanımı, korozyon direnci gibi unsurlar doğalgaz boru hatlarında son derece önemlidir. Endüstriyel gazların bir yerden farklı bir yere taşınmasında bu borular hayatı kolaylaştırır. Ayrıca merkezi ısıtma sistemlerinde sıcak suyun ya da buharın taşınmasında ve bina içi ısıtma sistemlerinde kullanılan boruların montajının yapılmasında bu borular aktif rol oynar. Ayrıca inşaat projelerinde, yapı destek sistemlerinde ve iskelelerde kullanılan bu ürünler, atık suyun uzaklaştırılması konusunda sahip olduğu dayanıklı kaplama malzemesi sayesinde özellikle zaman içerisinde oluşan korozyona karşı dirençli bir seçenek olarak beklentileri karşılar.
Demir boru kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli etken ise malzeme kalitesi, kalınlık, boyut ve korozyon koruması üretim yönetimi, basınç dayanımı, uzunluk ve montaj gibi kriterlerdir. Ayrıca fiyat ve maliyet gibi konularda tedarikçi ve garanti de olmazsa olmaz bir detay olarak karşınıza çıkar. Malzeme kalitesinin yüksek kalite standartlarında olması ve sertifikalarla desteklenmesi uzun vadede sorunsuz kullanım sağlarken; borunun kalınlığı ve çapı projeye mutlaka uygun olmalıdır. Ayrıca ürünün paslanmaya karşı koruma için kaplamaların doğru olup olmadığı mutlaka önceden kontrol edilmelidir.
Galvanizli Boru ve Demir Boru Arasında Hangi Farklar Vardır?
- Demir boru, en iyi gaz hatları için kullanıma uygundur. Su hatları için kullanılması doğru değildir. Hemen paslanma olasılığı çok yüksektir. Galvanizli boru ise su hatlarında kullanım için daha uygun bir boru çeşidi olmakla beraber, gazı iletmek için kullanılması mümkün değildir,
- Demir boru galvanizli boru gibi çelik malzeme kullanılarak yapılmıştır. İki boru arasındaki fark, borunun çinko ile kaplanması ve demir boru da böyle bir durumun söz konusu olmamasıdır,
- Demir boru, galvanizli boruya eklenen çinkodan kaynaklı galvanizli borudan daha uygun fiyat aralıklarında satışa sunulur.
Galvanizli boru ve demir boru arasındaki fark konusunda yeterince bilgi sahibi olmanızı ve buna uygun seçim yapmanızı sağlayan Karaca Metal; üst düzey kalite standartlarında hizmet prensibi ile ön plana çıkan nitelikli bir firmadır. Uzun yıllardan süregelen bu çalışma tecrübesini deneyimlemek ve Karaca Metal güvencesiyle uzun yıllar sorunsuz kullanıma uygun boru çeşitlerini cazip fiyat aralıklarında satın almak için hemen web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Metal söz konusu olduğunda kalite, güven ve ihtiyaca yönelik üretimlerin tek adresi olan Karaca Metal her bakımdan tatmin edici sonuçlarla hayatı kolaylaştırmaya devam ediyor.