Genişletilmiş bir metal levha olarak da bilinen genişletilmiş metal çeşitleri; günümüzde farklı endüstriyel kullanım alanlarına sahip olan dikkat çekici bir malzeme olarak karşınıza çıkar.
Genişletilmiş metal çeşitleri; genel olarak tek parça ürünler olurken bu şekilde ortaya konulan tasarımlar olarak son derece dikkat çekicidir. Güvenlik konusunda sıklıkla kullanılan genişletilmiş metal çeşitleri aynı zamanda göze hitap eden estetik bir görünüme sahiptir. Çok geniş kullanım alanı bulunan bu işlevsel ürünler, metal plaka sac modelleri ile ilgili uzatılmasıyla üretim hatlarından sorunsuz şekilde geçer. Bu sayede ürüne ait olan ek bir kaynak olmamasından kaynaklı direkt olarak dayanıklı özelliği ile ön plana çıkar.
Genişletilmiş Metal Nedir?
Genişletilmiş metal; birbirine bağlı olan elmas şeklinde açıklıklardan meydana gelen bir model oluşturmak için katı metal levhanın kesilerek gerilmesini içeren çok hassas bir üretim süreciyle oluşturulur. Bu işlem alüminyum, çelik, paslanmaz çelik ya da diğer farklı alaşımlar gibi malzemelerden yapılan standart bir düz metal levha ile başlar. Metal levha, bir dizi düzgün yarıktan meydana gelen ve düzenli aralıklarla kesimlerin gerçekleştirildiği dilme işlemine tabi tutulur. Bu yarılmalar daha sonra özel makineler aracılığı ile gerilir ve metal kontrollü şekilde genişletilir. Bu sayede çok dikkat çeken bir elmas şeklinde açıklık oluşturulmuş olur.
Genişletilmiş Metal Avantajları
Genişletilmiş metal malzemeler kendi içerisinde bir takım avantajları beraberinde getirir. Genişletilme işlemi, metal levhaya farklı avantajlar özellikler kazandırarak, genleştirilen metali birçok farklı uygulamada tercih edilen bir seçenek haline gelir. Bu noktada ön plana çıkan bazı özellikler şu şekilde sıralanabilir:
- Yapısal bütünlük ve mukavemet: Genleşme süreci geçirmesine rağmen genişletilmiş metal yapısal olarak gücünü ve bütünlüğünü korumayı başarır. Birbirine bağlı teller ve elmas şeklindeki açıklıklar, malzemeye sağlamlık ve bir stabilize katar. Dolayısıyla deformasyona ve bükülmeye karşı dirençli hale getirir. Bu özellik işe genişletilmiş metalin ağır yükler desteklemesine ve dış kuvvetlere daha güzel şekilde dayanmasına izin verir,
- Hafif: Genişletilmiş metal, eşdeğer bir kalınlıkta olan katı metal levhalarla kıyaslandığında daha düşük bir ağırlığa sahiptir. Genleşme işlemi, hammadde tüketimini en az seviyeye çekerken diğer yandan malzemenin yüzey alanını artırma konusunda başarı sergiler. Sonuç olarak genişletilmiş metal, sahip olduğu uygun ağırlık ve güç oranı sunduğunda, yapısal olarak bütünlüğünden hiçbir şekilde ödün vermeden azaltılmış ağırlık gerektiren uygulamalar açısından son derece avantajlı hale getirir,
- Görünürlük ve havalandırma: Genişletilmiş metal üzerinde yer alan birbirine bağlı elmas şeklindeki açıklıklar, çok başarılı bir havalandırmayı kolay hale getiren açık bir ağ yapısı meydana getirir. Bu özellik ile genişletilmiş metali ışık iletimi, hava akışı ya da ses yayılımının talep edildiği uygulamalar açısından ideal hale gelmesi sağlanır. Buna ek olarak güvenlik bariyerleri, örgü deseni ya da mimari cepheler gibi şeffaflığın ihtiyaç duyulduğu uygulamalar açısından uygun hale getirerek iyi bir görünüşü mümkün hale getirir,
- Kayma önleyici özellikler: Genişletilmiş metal malzeme yüzeyinde yer alan yükseltilmiş elmas şeklindeki teller, kaymalara karşı dirençli hale getirerek çok daha gelişmiş bir tutuş ve çekiş sağlar. Bu özellikle özellikle yürüme yolları, merdiven basamakları ya da kayma direncinin güvenlik açısından çok önemli bir konumda yer aldığı platformlar gibi uygulamalar için faydalıdır.
Genişletilmiş Metal Kullanım Alanları
Genişletilmiş metal, sahip olduğu farklı özelliklerinden kaynaklı farklı endüstri alanlarında kapsamlı bir uygulama alanına sahiptir. Buna bağlı olarak genişletilmiş metal kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:
- İnşaat ve endüstriyel alanlar: Genişletilmiş metal, özellikle endüstriyel alanlarda yürüyüş yolları, ızgara ve platformlar olarak yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Sahip olduğu mukavemeti, havalandırması ve kaymayı önleyen avantajlı özellikleri onu rampaları podyumlar ve Genişletilmiş metal malzemelerin dayanıklılığı, şeffaf yapısı ve yapısal olarak gücü, onu güvenlik uygulamaları için çok daha ideal bir seçim hale getirir. Genel olarak pencere korkulukları, makineler ya da kapı kaplamaları için koruyucu bir güvenlik düzeyi sağlarken aynı zamanda hava akışı ve görünürlük de sağlar,
- Dekoratif ve mimari: Genişletilmiş metal, dekoratif ve mimari uygulamalar açısından çok yönlü bir malzeme olarak hizmet etmeye devam eder. Güneş perdeleri, dekoratif cepheler, bölmeler ya da sanatsal bir takım yapılar olarak da kullanılabilir. İşlevsel özellikleri ve estetik çekiciliği ile beraber son derece özgün ve görsel açıdan çekici tasarımlar oluşturmak için çok mükemmel bir seçimdir,
- Tarama ve filtreleme: Genişletilmiş metalde tek tip oluşturulan elmas şeklindeki açıklıklar, onu tarama ve filtreleme amaçları için uygun hale getirme konusunda başarılıdır. Gıda işleme, madencilik ya da atık su arıtma gibi endüstri işlemlerinde elek ya da filtre olarak kullanılabilir.
Sonuç olarak genişletilmiş metal, sahip olduğu benzersiz elmas biçimli örgü deseni ile çok yönlü bir malzeme olarak karşınıza çıkar. Bu malzemenin üretim süreci, mükemmel bir görünürlük, havalandırma ve kaymaz özelliklere sahip hafif ve sağlam bir malzeme olarak sonuçlanır.
Bu malzeme farklı endüstri alanında çok fazla uygulamada kendine yer bulan çok yönlü ve işlevsel bir malzemedir. Birbirine bağlı olan elmas şeklindeki açıklıklardan meydana gelen bir modele sahip ağ benzeri bir yapıyla sonuçlandığı görülen dönüştürücü, bu süreçten geçen katı bir metal levha hayal edenlerin beklentisini karşılayan nitelikli özelliklere sahiptir. Metalin kesilmesi ve sonrasında gerilmesiyle oluşan bu karmaşık elmas şeklindeki delikler ağı, genişletilmiş metal imkân tanır.
Genişletilmiş Metal Çeşitleri
Genişletilmiş metal çeşitlerinin oluşturulması son derece hassas ve beceri gerektiren bir süreci kapsar. Başlangıç olarak alüminyum, çelik ya da paslanmaz çelik gibi düz bir metal levha tercih edilir. Bu levha sonraki aşamada düzenli aralıklarla düzgün kesimler yapılan bir dilme işlemine tabi tutulmalıdır. Bu kesikler ise tamamen ya da kısmen sayfa boyunca uzanarak bir dizi birbirine bağlı yarık meydana getirir. Sonrasında ise bu sac, kontrollü olarak bir germe ve genişletme işlemine tabi tutulur. Bu esneme, yarıklar arasından söz konusu olan metalin yükselmesine ve genişlemesine neden olarak üç boyutlu ve işlevsel bir ağ yapısı oluşmasını sağlar.
Genişletilmiş metal ağ, birçok farklı özelliği ile ön plana çıkar. Her şeyden önce çok başarılı bir güç ve ağırlık oranı sunduğu ifade edilebilir. Genişletme işlemi sadece metalin genel yüzey alanını artırmakla kalmayarak, diğer yandan yapısal bir bütünlük oluşmasına neden olur. Bu durum hafif yapısına rağmen, genişletilmiş metalin dayanıklılığını ve gücünü koruduğu ve ağırlığın azaltılmasının çok önemli olduğu farklı uygulamalar için ideal bir seçim anlamına gelir.
Bu metal malzemenin bir diğer avantajlı özelliği ile çok yönlü olduğu için farklı alanlarda hayatı kolaylaştırmasıdır. Bu benzersiz özellikler, onu çok fazla endüstride yaygın şekilde kullanılır hale getirir. Mimarlık ve inşaat sektörlerinde genişletilmiş metal buluntular kendine mutlaka ter bulur. Genişletilmiş metaller ister işlevsel bir amaç için, ister tasarım unsuru olarak kullanılsın benzersiz özellikleri sayesinde işlevi ve formu dengeleyen çözümler sunarak farklı alanlarda çok önemli bir rol oynamaya devam eder.
Genişletilmiş metallerin dikkat çeken özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Genişletilmiş sacların bakım maliyetleri oldukça azdır,
- Metalin üzerinde el ve ayak girebileceği kadar büyük bir boşluk olmadığından dolayı tırmanma olasılığı yoktur,
- Net bir görüş sahası vardır,
- Genişletilmiş metaller dayanıklı olmasından kaynaklı son derece uzun ömürlü bir kullanıma sahiptir,
- Darbelere karşı oldukça dayanıklıdır,
- Üretimi yapılan metallerin montaj, istifleme ve nakliye işlemleri oldukça kolaydır,
- Kaynak işlemi söz konusu olmadığı için kırılma ve kopma ihtimali yoktur,
- Metrekare ağrılığı çok hafif olduğu için maliyet açısından ekonomik ve kullanılacak yapı üzerinde çok fazla ağırlık yapmaz.
Genişletilmiş Metal Üretiminde Kalite: Karaca Metal'de
Genişletilmiş metallerin kullanıcılara sunduğu bu avantajlardan faydalanmak için dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli detay ise doğru firma seçimi yapmaktır. Aksi takdirde beklentileri karşılayan bir metale sahip olmak çok zor olacaktır. Karaca Metal, söz konusu genişletilmiş metal olduğunda her zaman üst düzey kalite standartlarında üretimlere imza atan nitelikli bir firmadır. Çok uzun süredir sektörde başarısıyla fark yaratan firmamız her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam eder. Metal üretiminde Karaca Metal farkını yaşamak ve bu tecrübenin ışığında sorunsuz genişletilmiş metal kullanımını yaşamak için hemen web sitemizi ziyaret edebilir ve alanında uzman ekibimizle irtibat kurabilirsiniz. Karaca Metal, metal üretiminde kalite ve güvenin bilinen tek adresi olmaya devam eder.