Sac metal; günümüzde birçok farklı endüstri alanında yaygın olarak kullanılan bir malzeme olarak karşınıza çıkar. Alüminyum, bakır, pirinç, çelik gibi farklı malzemeler kullanılarak üretilen bu ürünler endüstriyel ve imalat dâhil olmak üzere birçok farklı uygulamada çok yönlü işlevi ile ön planda yer alır. Sac metallerin güçlü olması, esnekliği ve özellikle işlenebilir olmasından kaynaklı hassas şekilde manipüle edilebilir ve modern tasarımcılara bu konuda birçok fayda sağlar.
Sac, metalden ortaya çıkan bir malzeme olurken sahip olduğu ısı direnci ve mukavemet gücü ile bir metalde aranan tüm özelliklere sahiptir. Sac metal makineler, kontrol paneller, yapılar, raflar ve daha fazlasını sorunsuz bir şekilde yapmak amacıyla kullanılır. Bu yüzden sac metalin farklı uygulamalarda yaygın olarak kullanıldığı söylenebilir. Sac metalin üretim süreci ise şu şekilde ilerler:
- Damgalama: Metal damgalama, bir soğuk şekillendirme işlemidir. Bu işlem son derece ekonomik ve hızlıdır. Bu durumda bitmiş metallerin seri üretimi için ideal hale gelir. Damgalama işlemindeki işleme tekniklerinden bazıları ise bükme, kabartma ve kaplamadır,
- Bükme: Büküm isminden de anlaşılacağı üzere bu işlem metalin istenilen şekillerde şekil verilmesi işlemi olarak karşınıza çıkar. Metal genel olarak tek bir eksen etrafında bükülürken, bu noktada amaç metalin erime noktasının üzerinde, ancak gerilme mukavemetinin alt bölümünde bükmektir,
- Rulo şekillendirme: Bir bobin oluşturduktan sonra sacın bütün uzunluğu boyunca daha düzgün bir bükülmeye sahip olmak için metali bir silindir aracılığı ile besleme işlemidir,
- Esneme: Metalik malzemeler için farklı el aletleri ya da makineler kullanılarak çekilir ya da gerilir,
- CNC makine kesimi: İmalat ya da endüstriyel uygulamalarında sac metal kesimi plazma, lazer, su jeti gibi bilgisayarlı sayısal kontrol (CNC) kullanılan çok hassas bir işlem türüdür. Ürünleri sorunsuz bir şekilde üretmek için günümüzde CNC makineleri kullanılır. Metalle çalışmak söz konusu olduğunda ise bu otomatik sistemler fonksiyonel özellikleriyle dikkat çeker.
Sac Metal Türleri Nelerdir?
Üretim sürecine ve uygulamaya bağlı olarak sac metal birkaç farklı metal türünden ortaya çıkar. Çelik ve alüminyum çok yönlü ve en fazla kullanılan metaldir. Sac metal türleri şu şekilde sıralanır:
- Alüminyum: Çelik kadar dayanıklı bir malzeme olmasa bile alüminyum çok daha hafif bir alternatif olarak değerlendirilebilir. Düşük ısıda bile iyi performans gösteren bu malzeme, genel olarak soğutma, kaplama, uzay mühendisliği gibi uygulamalarda kullanılır,
- Çelik: Minimum çekme mukavemeti, tokluk özelliği ve kabul edilebilir süneklik ile son derece elastiktir. Mekanik konstrüksiyonda ve inşaat mühendisliğinde sıklıkla tercih edilir,
- Magnezyum: Magnezyum, düşük yoğunluğu olan sağlam ve sert bir metal türüdür. Son yıllarda otomotiv endüstrisi için bazı otomobillerin gövde panellerinde alüminyumun yerini alabilecek magnezyum alaşımları üretilmiştir,
- Bakır: Bakır, dekoratif uygulamalar söz konusu olduğunda günümüzde çok fazla rağbet gören bir malzemedir. Bunun yanı sıra çok iyi bir elektrik ve korozyon iletkenidir. Düşük erime noktasına sahip olması ve üstün mukavemeti ile bakır, dekoratif mimarı, madeni para ve elektrik tellerinin yapımında kullanılır.
- Pirinç: Pirinç bileşenler ve aksesuarlar için ideal bir metaldir. Pirincin akustik özellikleri ve korozyon direncinden kaynaklı farklı alanlarda kullanılır,
Sac işleme; özellikle mekanik endüstrisinde çok sık kullanılan bir terimdir. Lazerle delme, kesme, bükme gibi malzemenin yüzeyini doğrudan etkileyen farklı işleme işlemlerini içine alır. Günümüzde ise sac işleme ve imalatı modern CNC makineleri kullanılarak yapılır. Bu yüzden sac işleme yöntemi, kullanıcıların istediği boyut ve tasarımlara göre metal sacların şeklini değiştirmek için özel, modern makine ve ekipmanların kullanılması yöntemi olduğu ifade edilebilir. Ürün işleme yöntemine bağlı olarak CNC bükme makinaları, CNC lazer kesim makinaları, lazer kaynak makineleri ya da delme makineleri gibi çeşitli özel makineler ile beraber kullanılır.
Hali hazırda birçok farklı sac işlemi yöntemi ve işlemi vardır. Ancak işleme sürecinde her yöntemin farklı görevleri ve rolleri olacaktır. Bu anlamda en temel yöntemler işlevsel yönü ile dikkat çeker. Sac kesme işlemi kullanıcıların istediği boyut, şekil, tolerans ve bitişte ürünler üretmek için sac bir malzemenin yüzeyinden fazla parçaların çıkarılması işlemi olarak bilinir. Günümüzde en yaygın şekilde kullanılan sac kesme yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
- Geleneksel metal kesme işlemi: Bu işlenecek olan malzemeyi kesmek için çok yüksek sertliğe sahip olan bıçakları kullanma yöntemidir. Bu yöntemin sınırlı olması, sadece bakır, demir, alüminyum gibi yumuşak metal malzemeleri işleyebilmesidir. Bu yöntem aslında son derece basittir. Ancak çok fazla zaman alır. Manuel kesme uygulaması ve işlemleri çok karmaşık olduğundan doğruluk çok yüksek değildir,
- Plazma kesicilerde Oksijen-Plazma/gaz kesme teknolojisi: Bu yöntem genel olarak 50 mm ya da daha fazla kalınlığa sahip iğneler aracılığı ile kullanılır. Sunduğu avantajlar ise işleme maliyetinin düşük olması ve kalın olan parçaların bile rahatlıkla kesilebilmesidir. Sınırlaması ve doğruluğunun yüksek olmaması de avantajlar arasında yer alır,
- CNC lazer makinesi ile sac kesme yöntemi: Günümüzde en modern metal kesme işleme yöntemi olarak karşınıza çıkar. Entegre teknoloji ve otomasyonla çalışmak üzere programlanan bu yöntem, yüksek bir ekonomik verim sağlar. İşlem sırası kısa olurken, işlemi gerçekleştirecek olan insan gücü oldukça azdır.
Metal bükme ve bükme yöntem ise bir metal şekillendirme işlemi olarak bilinir. En yaygın şekilde kullanılan sac şekillendirme yöntemleri katlama ve bükme şeklindedir. Bu yöntemde aslında malzemenin bir kohezyonu bulunur. Şu anda daha doğru bir boyut toleransı sağlamak için işleme amacıyla CNC katlama makineleri aktif olarak kullanılır. Katlama: çok güçlü bir kuvvete bağlı şekilde metal levhaların köşelerinin istenildiği şekilde deforme edilmesi ya da kenarlarının bükülmesi işlemidir. Bilgisayar üzerinden daha önceden programlanan bir çizime göre iş parçasına güçlü bir kuvvet uygulamak amacıyla bir pres kullanılır. Sac iş parçaları, ortalama +-0.5 mm toleransla doğru boyutlara ve bükülme açısına göre şekillendirilir.
Profil Bükme İşlemi Nedir?
Profiller; inşaat sektörü dâhil olmak üzere birçok farklı amaç için kullanılan metal ekipmanlar olarak bilinir. Profillerin sorunsuz şekilde hazırlanabilmesi için hammaddelerin bazı farklı aşamalardan geçerek istenilen şekillere dönüştürülmesi gerekir. Örnek vermek gerekirse; bu yöntemlerden biri, söz konusu olan çelik sacların testere ya da lazer ürünleri gibi kesme cihazları kullanılarak kesilmesidir.
Ayrıca çeşitli çelik profillerin şeklini değiştirme işlemine de metal bükme ismi verilir. Bükme işlemi için modern ve büyük makineler kullanılır. Bahsi geçen bu makineler mühendislerin gözetimi altında çalışarak standart profilleri müşteri ve Pazar ihtiyacına göre büküm işleminden sorumludur. Bu işlemin gerçekleştirildiği cihazlara ise profil bükme cihazı ismi verilir. Bazı durumda bu cihaz bükme cihazı olarak da bilinir. Bu alet istenilen parçayı bazı özel işlemler ve sahip olduğu tasarımın tipine bağlı şekilde gereken standardı kullanarak birkaç adımda büker. Bükme işlemi; profilleri farklı yuvarlak, yay, spiral ve diğer faydalı şekillere dönüştürme özelliğine sahiptir. Günümüz cihazları baz alındığında ise gaz, petrol, petrokimya, hidroelektrik santralleri, makine ekipmanları ve yapımı, gemi yapımı ve metal yapılar gibi farklı endüstrilerde kullanılır.
CNC soğuk bükme teknolojisi ise mevcut olan pazarın taleplerini tam olarak sunabilir. Uygun maliyetlerle yüksek kalite standartlarında esnek tasarımlar oluşturmaya yardımcı olur. Araba ve kamyon yapımı, uçak, teleferik, otoyol korkulukları, tren ve otobüs yapımı, yüzme havuzu çatı kaplama, cephe sistemleri, tasarım mobilyalar, alüminyum pençeler ve daha birçok ürünün hassas şekilde üretilmesini sağlar.
Sac Metal Kesme ve Profil Bükme İşlemi Karaca Metal Kalitesinde
Sac metal kesme ve profil bükme işlemleri, üretilen fonksiyonel makineler sayesinde çok kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Bu yöntemlerin dışında kalan birkaç yöntem daha bulunur. Verilmesi istenen şekli baz alarak tercih edilen bu yöntemler, doğru bir uygulama ile çok estetik sonuçlar ortaya koyabilir. Bunun için ise her zaman en doğru makine ve malzemeleri seçmek gerekir. Sonrasında ise uygulama adımlarına dikkat ederek sorunsuz ve istenilen sonuçlar elde edilir.
Bu noktada tercih edilen firmanın kalitesi çok önemlidir. Karaca Metal; sac metal kesme ve profil bükme işlemleri söz konusu olduğunda her zaman üst düzey kalite standartlarında çalışma prensibi ile dikkat çeken bir firmadır. İhtiyaca uygun profesyonel destek almak ve Karaca Metal'in uzun yıllardan süregelen çalışma tecrübesini deneyimlemek için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen alanında uzman ekibimizle irtibat kurabilirsiniz.
Birden fazla yöntem kullanarak gerçekleştirilen sac metal kesme ve profil bükme işlemleri sırasında çok dikkatli olmak gerekir. Kullanılan malzemelerin kalite oranı, ölçülerin doğru olması gibi önemli kriterler işlem sırasında çok önemli bir konumda yer alır. Bu yüzden işi doğru şekilde yürütmek ve her zaman verimli sonuçlar alabilmek için alanında uzman kişilerden yardım alınmalıdır.
Metal işleme söz konusu olduğunda çeşitli malzemelerden ideal sonuçlar elde etmenizi sağlayan firmamız için öncelikli olan daima kullanıcı memnuniyetini kazanmaktır. Buna bağlı olarak istek ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak nitelikli metal şekillendirme işlemleri gerçekleştiren firmamız her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam eder.