Sac metal şekillendirme, yassı olan metal levhanın kesilip bükülerek istenilen şekle getirildiği bir yöntem olarak karşınıza çıkar. Üretilen bu ürünler, üretim sürecinde son kullanıma uygun ve oldukça dayanıklı parçalardan oluşur. Talep edildiği takdirde şekil verilen yüzeye farklı işlemler uygulanarak bu parçalara çeşitli özellikler kazandırmak mümkündür.
Şekil verme yöntemi sac metal kesim de farklı uygulamalar yapılarak gerçekleşebilir. Bu uygulamalardan biri lazer kesimdir. Lazer kesim, 2 boyutlu olan bir dijital çizimi fiziksel nesnelere dönüştürmek için tercih edilen bir üretim yöntemidir. Bu yöntemin çalışma prensibi çeşitli malzemelerin, küçük bir alana odaklanarak lazerle keser ve üretim yapar. Dijital çizim dosyasında yer alan yolu izleyen lazer ışınları, oldukça hassas bir şekilde yüksek doğruluk oranında ve son derece karmaşık olan şekilleri bile kesebilen farklı bir işlem uygular.
Hızlı kesme olanağı ve çok az bir hazırlık aşaması ile lazer kesim, en uygun maliyetlerde sac metal imalat yöntemi olarak ön plana çıkar.
Abkant presler ise bilgisayar kontrolü altında, sac metale hidrolik bir basınç uygulayarak kuvvet verip bükerek sac metal malzemenin milimetrik hesaplarla şekillendirilmesini sağlayan tezgâhlara verilen isimdir. Abkant büküm tezgâhlarında sac metal, iki kalıp arasında basılır ve sonrasında hemen şekil alır. Abkant pres makineleri, sac metali büker ve şekillendirme yapar. Zımba ve alt kalıp arasında kalan metal, sıkıştırma işlemi uygulanarak bükülür.
Bilgisayar kontrolü altında uygulanan abkant preslerde malzemenin kalınlığı, türü, uygulanması talep edilen basınç miktarı gibi bilgiler CNC kontörlü tarafından cihaza girilir. Bu sayede gerekli olan değerler kısa bir zaman zarfı içerisinde bilgisayar tarafından hesap edilir. Abkant preslerin pek çok avantajı bulunmaktadır. Özellikle seri üretim için uygun olarak tasarlanan bu makineler, birden fazla büküm işlemini art arda yaparak zamandan tasarruf etmenizi sağlar.
Panç pres makinaları sac metal üzerinde delme işlemi yapılarak uygulanır. Her bir işlemin tekniği birbirinden farklı olduğu için, uygularken püf noktalarına dikkat edilmesi gerekir.
Sac metal şekillendirme yöntemi sayesinde parçalar yüksek tutarlılık ve hassasiyet içerisinde üretilebilir ve çok ince detaylara hâkim olabilir. İhtiyaca yönelik olarak farklı şekillendirme yöntemleriyle üretilen sac metal parçalar, ısıl dayanımları ve çekme özelliği gibi yüzey olarak da son derece kalitelidir. Özellikle abkant büküm ve lazer kesim yöntemleriyle şekillendirilen malzemeler termal etkileri oldukça azdır.
Adetli parça şeklinde üretilen ve seri üretime uygun olan bu yöntem, söz konusu tek tip duvar kalınlığında metal parçalar yer aldığında, CNC işleme ile kıyaslandığında çok daha uygun maliyetlidir. Bu işlemler sonrasında elde edilen parçalar, gereken her yerde rahatlıkla kullanım için uygundur. Şekillendirme işleminde birçok malzeme kullanılmaktadır.
Birden fazla yöntem kullanılarak gerçekleştirilen sac metal şekillendirme yöntemleri sırasında dikkatli olmak önemlidir. Malzemelerin kalite oranı, ölçülerin doğruluğu gibi maddeler şekillendirme işlemleri sırasında büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple işi doğru bir şekilde yürütebilmek ve verimli sonuçlar alabilmek adına alanında profesyonel kişilerden yardım almak gerekir. Bunun için kullanılan şekillendirme makine kalitelerine dikkat etmekte fayda vardır.
Sac Metal Şekillendirme Yöntemleri
Günümüz teknolojisinde birçok farklı sac metal şekillendirme yöntemi yer almaktadır. Sac metallerin kaliteli bir şekilde şekillendirebilmesi için dikkatli şekilde uygulanması gereken bazı yöntemler şunlardır:
- Bükme Yöntemi: Bu yöntem sac metalin şekil alabilmesi için germe işlemi şekilde uygulanır. Düz bir eksen de gerilen metal, istenen şekle sokulmaktadır. Bu hususta iç bölgede yer alan metal iyice sıkıştırılır ve eksen dış bölümünde kalan metal bu sırada gerilir.
- Kesme Yöntemi: sac metaller için şekillendirme yöntemi olarak sıklıkla tercih edilen kesme işleminde, iki yanı kesici olan makineler kullanılmaktadır. Bu makinenin ara kısmına yerleştirilen parça dikkatli bir şekilde kesilir ve şekil verilir. Bu yöntemle kesme işlemi gerçekleşen parçanın sırayla ayırma ve son olarak da zımbalama işlemi uygulanmaktadır.
- Çekme Yöntemi: Çekme yönteminde ise sac metal, kalıp boşluk kısmının tam üst kısmına yerleştirilir. Sonrasında ise zımba konulan bu metali boşluk tarafına itmeye başlar. Sıkıştırma ve sürtünme işlemleri sayesinde ilerleyen bu yönteminin sonucunda, metale talep edilen şekil verilmiş olur.
Sac metal şekillendirme yöntemleri, üretilen makineler sayesinde biçimli bir şekilde gerçekleştirilebilir. Bu yöntemlerin dışında kalan birkaç bazı yöntem daha bulunmaktadır. Verilmesi istenen şekil baz alınarak seçilen yöntemler, doğru bir uygulama sonucunda ortaya çok iyi sonuçlar çıkabilir. Bunun için doğru malzeme ve makine seçimi yapmak, uygulama adımlarına dikkat ederek sonuca ulaştırılır.
Karaca Metal, demir şekillendirme konusunda üst düzey kalite standartlarında hizmet alabileceğiniz son derece nitelikli bir firmadır. Profesyonel destek almak ve Karaca Metal’in uzun yıllara dayanan çalışma tecrübesini bizzat deneyimlemek için web sitemizde yer alan iletişim numaralarımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz. Karaca Metal, demir söz konusu olduğunda kaliteli hizmetin tek adresi olmaya devam ediyor.