Sanayi borusu; günümüzde birçok farklı uygulama alanında ve endüstri sektöründe geniş bir akışkan ve katı donanımı olarak karşınıza çıkar. Genel olarak silindirik, sert ve boru tüp, enerji, proses, inşaat ve birçok farklı sivil altyapı uygulamalarında kullanıldığı söylenebilir. Sanayi borusu ve bu sert borular eşit derecede genişlik çeşitliliğindeki katı ve sıvı maddelerin taşınması için çok çeşitli malzemeler kullanılarak üretilir.
Sanayi boruları genel olarak silindirik şekline sahip olan ve sistemler tipik olarak bağlantı parçaları ya da özel olarak oluşturulan çeşitli bağlantılar ve eklemlerle bağlanan düz bölümler aracılığıyla yapılandırılır. Sık şekilde basınçlı uygulamalarda kullanıldığı söylenebilir. Sanayi borusu yapımı ve malzeme özellikleri ise tamamen uygulamaya bağlı olarak değişiklik gösterir.
Sanayi Borusu Nerede Kullanılır
Sanayi borusu, aktif olarak üretimlerin yapıldığı endüstriyel alanlarda kullanılan farklı akışkan maddelerin (gaz, sıvı, buhar gibi) sorunsuz şekilde taşınmasını sağlayan borulardır. Karaca Metal olarak sanayi borusunun önemini ve farklı kullanım alanlarını vurgularken kaliteden ödün vermiyoruz. Bu borular sayesinde sanayi tesislerinin işletilmesinde ve üretim sürecinin aksamadan devam ettirilmesine kritik bir rol oynadığı söylenebilir. Birbirinden farklı malzemelerden, çeşitli boyutlarda be özelliklerde tasarlanan sanayi boruları; kullanılacağı alana ve taşınması hedeflenen akışkanın özelliklerine göre tercih edilmelidir.
Sanayi boruları, kullanım alanı olarak genellikle endüstriyel boru sistemi kullanılan tüm alanları içerisinde alır. Boru sistemi; bağlantı parçaları, kompresörler, pompalar, valfler, tanklar ve tamamlanan bir boru tesisatı sistemi için gerekli olan malzemeler için yoğun şekilde ihtiyaç duyulur. Diğer yandan su ve kanalizasyon artırma, imalat, petro-kimyasal rafinaj ve yiyecek-içecek üretimi dahil olmak üzere sanayi alından sistemin sorunsuz bir şekilde çalışması için gerekli olan her türlü yerde sanayi borularına ihtiyaç duyulur.
Sanayi Borusu Özellikleri
Sanayi borusu, çok yüksek basınçta bile en iyi dayanımı veren yapısı sayesinde son derece geniş bir kullanım alanına sahiptir. Aynı zamanda çok geniş bir sıcaklık aralığında işlem görebilir. Esnek yapısı bulunan sanayi borusu, özel yönlendirme ve çeşitli bağlantı parçalarının ortadan kaldırılması için bir dereceye kadar esneklik sağlayan malzeme ve yapısı ile ön plana çıkar.
Entegre astarlı üretim özelliği ile genel olarak proses malzemeleriyle ya da ortam temizliğinin çok önemli olduğu gıda işleme gibi uygulamalarda kullanılmak üzere tasarlanan polimerlerden yapılır. Krom ve nikel gibi kaplamalar, sanayi borularında korozyon ve görünüm olarak direnci artırır. Flanşlı borular; bağlantı amacıyla bir flanş işe bir ya da iki uçta sona erer. Ön yalıtımlı olan bu boru, farklı yalıtım malzemeleri ve ceket yapısını içine alır. Yeraltı sınıfı sanayi boruları ise yeraltı uygulamaları için tasarlanmıştır.
Sanayi boruları; iki farklı işlem kullanılarak üretilir. Bahsi geçen iki işlem için genel üretim yöntemi ise üç adımdan oluşur. İlk olarak ham çelik malzeme daha işlenebilir bir forma dönüştürülür. Sonrasında ise bu boru, sürekli ya da yarı sürekli olarak bir üretim hattından oluşturulmaya başlanır. Son olarak ise boru müşterinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere kesilir ve değişime uğrar.
Sanayi boruları birçok farklı hammadde malzemeleri kullanılarak üretilir. Bu hammaddeler ise alüminyum, pirinç, bronz, AVBS, karbon ya da grafit, seramik ya da seramik astarlı, kil ya da camsı kil, CPVC, beton, EPDM, kompozit, fiberglas, floropolimerler, cam ya da cam kaplı, dökme ya da gri demir, sünek demir, kurşun, sıcak haddelenmiş, soğuk haddelenmiş çelik ya da paslanmaz çelik gibi malzemeler kullanılarak üretilir.
Sanayi Borusu Kullanım Alanları
Sanayi boruları günümüzde birbirinden farklı endüstriyel uygulamalarda çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Özellikle çelik boruları enerji, petrokimya, su ve atık su sistemi gibi birçok farklı sektörde yaygın şekilde kullanıldığı söylenebilir. Bu borular kullanıcılara sunduğu yüksek dayanıklılık, uzun ömür ve farklı kalınlık ve çaplarda temin edilebilme özelliği ile ön plana çıkar. Genel olarak petrol rafinerileri, enerji santralleri ve kimyasal tesisler gibi endüstriyel tesislerde boru hatları oluşturmak amacıyla kullanılır.
Bu paslanmaz çelik borular ise ilaç üretimi, gıda endüstrisi ve denizcilik gibi alanlarda çok fazla tercih edilir. Çünkü bu malzeme korozyona karşı dayanıklılık sağlayarak kullanıcıların avantaj elde etmesine yardımcı olur. Plastik borular ise hafif olması ve kimyasal direncinden kaynaklı özellikle kimyasal endüstrilerde ve sulama sistemlerinde çok yaygın kullanılır. Bu borular endüstriyel tesislerin verimli ve güvenilir şekilde çalışmasını sağlayan temel bileşenlerdir.
Sanayi boruları, geniş bir yelpazede endüstriyel uygulamalarda kullanılır. Ayrıca bu borular fabrikalarda rafinerilere, kimya tesislerinden enerji santrallerine kadar çok farklı endüstriyel ortamlarda görev alır. Çelik borular, çok ağır yükler için bile dayanıklıdır ve bu özelliği sayesinde genel olarak büyük tesislerde kullanılır. Örnek vermek gerekirse; buhar hatları, soğutma sistemleri, hidrolik sistemler, petrol ve gaz iletim hatları için işlevsel kullanım sunar. Paslanmaz çelik borular, hijyenik ihtiyaçların çok fazla olduğu alanlarda kullanılır.
Plastik borular; sulama sistemlerinde, kimyasal taşımaların yapıldığı hatlarda ve atık su yönetimi gereken alanlarda uygun fiyatlı ve dayanıklı bir çözümdür. Endüstriyel uygulamalarda çok fazla tercih edilen bir seçenektir. Sanayi boruları, bu özellikleri sayesinde endüstriyel tesislerin çok önemli bir parçasıdır. Üretim başta olmak üzere dağıtıma kadar birçok süreci destekleyen bu borular, tesislerin daha verimli ve güvenilir şekilde çalışmasını sağlar.
Sanayi Borusu Standartları
Sanayi borularının boyut seçenekleri; standart nominal İngilizce boyutları, metrik boyları, duvar kalınlığı ve eğer bulunuyorsa boru planını içerir. İngilizce boyutları, boru boyunun yaklaşık olan değeridir. Metrik boyutlar 10 milimetreden az, 1000 milimetreden daha büyük dereceler arasından değişir. Duvar kalınlığı ise sayısal olarak belirtilebilir ya da standart çizelge boyutlarına uyum sağlayan boru için bir çizelge boyutu seçilebilir.
Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü (ANSI) , birbirinden farklı basınç kullanımlarında duvar kalınlıklarını doğru şekilde sınıflandırmak için ''program numaraları'' tespit eder. ANSI'nın bu noktada belirlediği program numaraları, Standart (STD) Ekstra Güçlü (XS) ve Çift Ekstra Güçlü (XXS) olarak ifade edilen NPS 1/8'den NPS 36'ya ulaşana kadar her türlü boru boyutunu ve ANSI program numarasına göre her duvar kalınlığını içine alır. Kesit şekli seçenekleri arasından ise oval, kare, yuvarlak ve dikdörtgen vardır.
Sanayi borularının üretim süreci ise malzemeye ve üretim yöntemine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu noktada;
- Çelik borular: Genel olarak çekme, dövme ya da kaynak yöntemleriyle üretilir. Bu çelik plakalar, çok yüksek sıcaklıklar sayesinde şekillendirilir ve boru formuna ulaştırılır,
- Plastik borular: Ekstrüzyon yöntemi kullanılarak üretilir. Plastik granüller eritildikten sonra kalıplar sayesinde boru şeklini kazanır,
- Bakır borular: Çekme yöntemi kullanılarak ince bakır tellerin birleştirilmesi ve sonrasında şekillendirilmesi ile üretilir.
Sanayi boruları, sadece endüstriyel tesislerde değil günlük hayatında birçok alanında çok önemli bir konumda yer alır. Bu işlevsel ekipmanı kullanarak neredeyse her alanda kolaylık elde etmek mümkündür.
Sanayi Borularında Karaca Metal Kalitesi
Sanayi boruları; özellikle modern endüstriyel dünyada vazgeçilmez bir konumda yer alır. Farklı içerisinde birbirinden farklı malzeme ve üretim teknikleri kullanılarak üretilen bu boruları endüstriyel sürelerin çok daha sorunsuz ve güvenilir şekilde ilerlemesini sağlar. İhtiyaca uygun şekilde bir sanayi borusu tercih etmek, hem maliyetleri optimize eder hem de işletme süreçlerini sekteye uğramadan güvenli şekilde devam etmesini sağlar.
Sanayi borusu fiyatları ise ürünün boyutu, özellikleri ve tercih edildiği firmaya bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu noktada firma seçimi konusunda titiz davranmak uzun vadede avantaj elde etmenize yardımcı olur. Karaca Metal, söz konusu sanayi borusu üretimi olduğunda üst düzey kalite standartlarında çalışma sistemi ile ön plana çıkan profesyonel bir firmadır. Uzun süredir sektörde verdiği nitelikli hizmet prensibi ile adından söz ettiren firmamız bünyesinde nitelikli metal üretimi sağlanır. Geniş ürün seçeneklerinin yer aldığı Karaca Metal web sitesini ziyaret ederek, ihtiyacınız olan ürünün fiyatlarına göz atabilir ve sipariş oluşturabilirsiniz. Metal üretiminde kalite ve güven odaklı hizmetin tek adresi olan Karaca Metal, her türlü metal ihtiyacınıza yanıt verebilecek akılcı ürün seçeneklerine ev sahipliği yapıyor.