Transmisyon çelikleri; ticari bir isimlendirme dışında, kimyasal bir komposizyondan daha çok çekme ve kopma dayanımına göre isimlendirilir. Transmisyon çeliği, mühendislik ve endüstriyel uygulamalarda çok geniş çapta kullanılan önemli bir malzeme olarak karşınıza çıkar. Transmisyon çeliği tarafından sağlanan bu dayanıklılık, mukavemet ve diğer tüm avantajlar birçok sektör içerisinde sıklıkla tercih edilmesine neden olur.
Transmisyon Çeliği Nedir?
Transmisyon çeliği; genel olarak yüksek bir mukavemeti olan çelik malzemeler kullanılarak elde edilen bir malzeme türüdür. Bu çelik malzeme, çok başarılı bir mekanik özelliğe sahip olurken, yüksek sıcaklık toleransı ve aşınma direnci gibi özellikleri ile ön plana çıkar. Genel olarak uçak, otomotiv ve makine imalatı gibi sektörlerde çok yaygın şekilde kullanılır.
Soğuk çekim prosesinden geçirilen S235JR (St37-2), SAE 1008 gibi kalitelere sahip olan çelik çubuklara transmisyon mili ya da transmisyon çeliği ismi verilir. İmalat ve ıslah çeliklerine oda sıcaklığında bir ya da birkaç adet kalıptan geçirilerek şekillendirme işlemi uygulanan çeliklere soğuk çekme çeliği ya da transmisyon çeliği denir.
Transmisyon mili, bir diğer ismi ile transmisyon çeliği soğuk çekme yöntemi kullanılarak üretilir. Soğuk işlenmiş bu çelik, aslında ileri derece işlemlerden geçirilen bir sıcak hadde çeliği olarak nitelendirilir. Üretim açısından dikkate alındığında soğuk çekmenin; herhangi bir ısıtma gerektirmemesi, düzgün bir yüzey elde edilmesini sağlaması, çok iyi bir boyut toleransına sahip olması ve yüksek mukavemet özelliği ile kullanıcılara büyük ölçüde avantaj sağlar. Transmisyon mili olarak ilk aşamada sıcak haddeleme işlemi uygulandıktan sonra, kalıp içerisinde geçirilerek ya da kabuk soyma yöntemleri sayesinde soğuk çekme millere dönüştürülür.
Kalıp içerisinde geçirilecek bu çubuklara mutlaka yüzey temizleme işleminin uygulanması gerekir. Kabuk soyma işleminden önce ise asitte temizleme işlemi uygulanması önemlidir. Genel yapı imalat ve ıslah çeliklerini standart bir oda sıcaklığı (25 derece) bir ya da daha fazla kalıp içerisinde geçirilerek soğuk çekme yöntemi uygulandığında ticari bir isim olan transmisyon çeliği ismini alır.
Transmisyon Nedir?
Transmisyon, yuvarlak kesitleri bulunan ve farklı çaplarda, paslanmaz çelik kullanılarak soğuk çekme yöntemiyle üretilen karbon çelikler olarak karşınıza çıkar. Transmisyon imalatçıları ıslak çeliklerin oda sıcaklığında bir ya da daha fazla kalıp içerisinde geçirilen çeliklere soğuk çekme çeliği ve transmisyon çeliği denir. Bu işlem sayesinde ısıl işlemi uygulanmadan malzemenin su geçirme ve çekme dayanıklılığını üst düzeye taşımak amaçlanmıştır.
Sıcak haddelenmiş çelik malzemeler inceltilerek mekanik özelliklerinin geliştirilmesi için çekme işleminin yanı sıra oda sıcaklığında haddeleme işlemi uygulanır. Bu malzemeler soğuk haddelenmiş çelik olarak da ifade edilebilir.
Transmisyon Nerelerde Kullanılır?
Transmisyon çeliği günümüzde çok fazla tercih edilen bir malzemedir. Geniş kullanım yelpazesine sahip olan bu malzemenin kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:
- Otomotiv sektörü: Otomotiv sektöründe bu çelik malzeme çok önemli bir rol oynar. Özellikle şanzıman sistemleri, dişli kutuları ve diğer tüm aktarma organlarının üretimi için kullanıma uygundur. Yüksek mukavemet ve dayanıklılığa ihtiyaç duyulan otomobil parçalarının üretiminde de tercih edilen bir malzemedir,
- Havacılık ve uçak sektörü: Bu malzeme türü havacılık ve uçak sektörü içerisinde yaygın kullanım alanına sahiptir. Şanzımanlarda, motor sistemlerinde ve rotor mekanizmalarda kullanılarak çok yüksek bir güvenilirlik ve performans sunar,
- Ekipman ve makine imalatı: Transmisyon milleri, ekipman ve makine imalatında çok fazla kullanılan bir malzeme türüdür. Özellikle yüksek tork ve ağırlığa sahip yüklerin yer aldığı makinelerde, çok daha güvenilir bir enerji aktarımı sağlamak için tercih edilir,
- Enerji santralleri: Transmisyon çeliği, enerji santrallerinde bulunan jeneratörler, türbinler ve diğer büyük çaplı ekipmanların imalatında kullanılır. Bu noktada sahip olduğu dayanıklılık ve yüksek mukavemet özelliği, üretim aşamasında güvenilirliği artırmak açısından çok büyük önem arz eder,
- Denizcilik endüstrisi: Denizcilik sektöründe, transmisyon mili gemi motorları, bazı pervane türleri ve birçok farklı deniz ekipmanının imalat sürecinde kullanılır. Deniz suyu ve tuzun hâkim olduğu ortamda korozyon etkilerine karşı dayanıklılık sunması, denizcilik endüstrisinde transmisyon çeliğinin çok fazla kullanılmasına neden olur.
Transmisyonlar karbon değeri son derece düşük olan ve buna rağmen son derece dayanıklı bir yapıya sahip olan malzemelerdir. Ürünlerde bulunan düşük karbon nedeni ile birçok farklı kullanım alanına uyum sağlar. Genel olarak tercih edildiği alanlar göz önünde bulundurulduğunda, hayatı kolaylaştıran bir ekipman olduğunu söylemek mümkündür.
Transmisyon çeliğini kullanmak sürdürülebilirlik açısından da son derece önemlidir. Örnek vermek gerekirse; çeliğin geri dönüştürülmesi çok kolaydır ve bununla beraber çevreye olan etkisi daha azdır. Aynı zamandan transmisyon çeliği enerji verimliliğini artıran özellikleri ile dikkat çeker. Daha dayanıklı ve hafif transmisyon sistemleri, enerji tüketimi azaltarak çevresel etkileri azaltabilir.
Transmisyon Çeliklerinin Özellikleri
Transmisyon çeliği; birçok farklı özelliği ile ön plana çıkan bir malzemedir. Bu malzemenin dikkat çeken temel özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Dayanıklılık ve yüksek mukavemet özelliği: Bu çelik çok yüksek mukavemetli malzemelerden üretildiği için ekstra bir dayanıklılık sunar. Bu ise en ağır yüklerin taşınması gerektiği uygulamalarda büyük avantaj sağlar,
- Başarılı aşınma direnci: Bu çelik malzeme aşınma direnci açısından üstün performans sergiler. Bu özelliği sayesinde aşınma ve sürtünme etkilerine maruz kalan çeşitli parçaların daha uzun ömürlü olmasını sağlar,
- Yüksek sıcaklık toleransı: Transmisyon çeliği en yüksek sıcaklıklara bile dayanıklı olan bir malzemedir. Termal genleşme etkilerine karşı dirençli olduğu söylenebilir. Avantaj sağlayan bu özelliği sayesinde aşırı derece sıcaklık değişimlerinin ortaya çıktığı uygulamalarda kullanıcılara kolaylık sağlar,
- Korozyon direnci: Transmisyon çeliğinin korozyona karşı dirençli bir malzeme olması dikkat çeker. Bu özelliği sayesinde çevresel etkenlere çok fazla maruz kalan uygulamalarda çeliğin daha uzun ömürlü olmasını sağlar.
Transmisyon Çeliği Çekme Dayanımı
Transmisyon mili; kayış kasnağı, kavrama göbeği, dişli çark, zincir dişlisi, rotor ve rolan gibi parçaları üzerinde taşıyan ve bunun kendisiyle beraber dönmesi için genel olarak iki yerinden yataklanan önemli bir makine elemanı olarak nitelendirilir. Transmisyon mili ise yüksek çekme ve akma dayanımı gerektiren malzemelerde yaygın şekilde kullanılarak, malzemenin çok iyi bir mekanik özelliği kazanmasını, daha sağlam ve güçlü bir yapı elde etmesini sağlar.
Transmisyon milinin sahip olduğu mekanik özellikler, soğuk çekim prosesinden geçtikleri için son derece artar. Akma ve çekme mukavemetleri sıcak haddelenen hammaddelerine bağlı olarak artış gösterirken, doğal olarak kopma uzamaları da artar.
Bu malzemeyi satın alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli kriter ise doğru firma seçimi yapmaktır. Kaliteli bir firmadan satın alınan transmisyon çeliği; uzun süre sorunsuz kullanım sunarak müşteri beklentilerini karşılamaya devam eder.
Transmisyon çeliği üretiminde üst düzey kalite standartlarında üretimlere imza atan Karaca Metal; çok uzun yıllardır metal üretim sektöründe kalite odaklı çalışmalar yaparak farkını müşteri odaklı çalışma farkını ortaya koymaya devam eder. Karaca Metal'in bu kalitesini yaşamak ve bu sayede uzun vadede birçok ayrıcalıktan faydalanmak için hemen web sitemizi ziyaret edebilir ve alanında uzman ekibimizle irtibat kurabilirsiniz.