U profil, popüler yapı malzemelerinden biridir. Şekli açısından özellikle yüksek ağırlık altında bulunan yapılarda yaygın olarak tercih edilmektedir. Farklı ebat ve boyutlarla imal edilebilen bu profiller, ismini şeklinden almaktadır. Bu profil tipi özellikle yapı malzemesi olarak yaygın olarak kullanılmaktadır.
U profil ağırlık hesaplaması konusunda ise özel bir formül kullanılır. Bu formüller son derece karışık olduğu için genel olarak hesaplama araçlarına başvurulur.
U Profil Nedir?
U profil adından da anlaşılabileceği gibi U şeklinde tasarlanan ve farklı malzemelerden üretilen bir profil çeşididir. Pek çok farklı malzemeyle üretilebilse de imalatında yaygın olarak çelik kullanılmaktadır. İnşaatlarda ve ağır yük taşıyan yapılarda yaygın olarak kullanılır. Bu malzeme dayanıklı olmasının yanı sıra şekliyle de yapının birçok noktasında destekleyici olarak kullanılır. Bu sebeple sıklıkla kullanılan profil çeşitlerinden biridir.
U profil ağırlık hesaplama işlemi ise diğer tüm profillerde olduğu gibi; boyutlar, yoğunluk, uzunluk ve malzeme gibi faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Bu profil tipinde ebat hesaplamaları genel olarak milimetre üzerinden yapılır.
U Profil Türleri Nelerdir?
Birçok alanda yaygın olarak kullanılan U profillerin iki farklı türü bulunmaktadır. Bunlar NPU / UPN profil ve UPE profil olarak adlandırılır. Bu türler kalınlıklarına göre ayrılmaktadır.
NPU / UPN profillerde kalınlık daha fazladır. UPE profiller ise daha ince bir tasarıma sahiptir. Bu iki tipin kullanım alanlarının farklılaşmasına neden olmuştur.
U Profil Kullanım Alanları
U Profil neredeyse tüm yapıların içerisinde kullanılır. Bina inşaatlarında yaygın olarak kullanılan U profiller aynı zamanda taşıt üretiminde ve çeşitli makinelerin yapımında da sıklıkla kullanılmaktadır.
Yoğunluğu hafif ve boyutları ince tutulan U profiller zaman zaman mobilya ve masa gibi ürünlerde de kullanılabilmektedir.
U Profillerin Üretim Materyalleri
U profiller, birçok farklı materyalden üretilebilmektedir. Bunların başında ise çelik gelmektedir. Çelik profiller özellikle inşaat sektöründe yaygın olarak kullanılır. Bunun yanı sıra bu profiller demir, alüminyum, paslanmaz çelik ve galvaniz gibi malzemelerden de üretilebilmektedir. Bu profiller genellikle yükseklik değerine göre isimlendirilmektedir.
H ibaresiyle ifade edilen yükseklik, profillerin ebatlarıyla doğrudan bağlantılıdır. 40 – 400 mm arasındaki yükseklik değerlerinde üretilebilen bu profiller, istenen boyda imal edilebilir. Yüksek değeri aynı zamanda profilin isimlendirilmesinde de kullanılır.
U Profil Hesaplama Aracı ve Formülü
U profil hesaplama formülünde birçok farklı değişken vardır. Profilin yoğunluğundan, üretildiği malzemeye ve ebatlarına kadar birçok bilgi belirli bir formülle hesaplanır. Bu hesaplamanın sonucunda ise ücretlendirme yapılmaktadır.
Bu formül son derece karmaşık bir matematik formül barındırır. Bu sebeple firmalar genel olarak ağırlık hesaplama aracı kullanarak, bu işlemi gerçekleştirmektedir. Bu araca yoğunluk, ölçü, malzeme gibi değerlerin girilmesi halinde hesaplama gerçekleştirilebilmektedir. Bu hesaplama sayesinde ise firmalar, alımlarda ne kadar ücret ödeyebileceğini öğrenebilirler.